L’entorn

sègol (5) plaià (7)

El cereal, la vinya, la pedra seca, un paisatge mediterrani que ens caracteritza i diferencia dels països nòrdics on més abunden els museus d’història viva a l’aire lliure, on la majoria de construccions són fetes principalment de tapial i de fusta.

Ens estimem el nostre territori, les nostres singularitats, els orígens, el què la terra ens pot oferir. I volem contribuïr a donar-hi valor, des dels elements més bàsics i naturals fins al patrimoni material i immaterial.

La finca Mas Playà es situa a l’extrem nord-est del nucli urbà de Santpedor, prop del Riu d’Or i del canal medieval de la Sèquia. Ben aprop també s’hi troben les necròpolis del Serrat Rodó i el Serrat dels Morts, així com el molí medieval del Mas Llussà. Des del punt més alt del camp gran es disfruta d’unes fantàstiques vistes a les muntanyes de Montserrat.

La vila de Santpedor, amb poc més de 7.000 habitants, està situada al cor de Catalunya, a només 9 km de la ciutat de Manresa. Al barri antic del poble s’hi observen les empremtes deixades per l’època medieval amb cases que encara conserven o han estat restaurades. El formen un conjunt de carrers medievals radials i irregulars que conflueixen a la plaça de l’església, emmarcats per edificis de pedra amb detalls i elements arquitectònics de diverses èpoques: portals adovellats, finestres romàniques, finestrals gòtics, arcades del renaixement i balcons i gelosies del Barroc.

Trobarem també els tres portals que pertanyien a la muralla de la vila, datada de l’any 1369; l’església parroquial, que encara conserva la seva portalada romànica original del segle XII i el casal gòtic que serví de palau als comtes-reis de Barcelona durant les seves estades a la vila.

Aquest conjunt, tant per l’extensió com per les característiques, és un dels pocs nuclis antics de la comarca del Bages —llevat de Manresa— que presenta els trets típics d’una petita ciutat, la qual cosa reflecteix la importància de què gaudí en temps passats.

 La vila de Santpedor, com ja s’ha comentat anteriorment, conserva un important patrimoni arquitectònic i artístic del seu esplendor medieval com a Vila Reial. Podeu conèixer la ruta medieval de Santpedor aquí.

Situada en una cruïlla de camins, manté viva la tradició i la petjada del Camí de Sant Jaume. Fou també pàtria del Timbaler del Bruc i a la seva plaça porxada es gestà una part de la victòria del Bruc. També ofereix unes mostres interessants del seu patrimoni industrial i un entorn d’interès natural, així com una riquesa social i cultural molt important i personatges rellevants del passat i del present.

És d’esperar, doncs, que la comarca del Bages tingui trets remarcables que emmarquen i dónen sentit a aquest patrimoni. Les tines, els cups medievals, les construccions de pedra seca, els nuclis antics, el Castell de Cardona, el Monestir de Món Sant Benet, les esglésies romàniques, les torres de guaita… un gran patrimoni!