Museus d’història viva a l’aire lliure

El poblat medieval del Plaià es pretén gestionar en forma d’equipament cultural, educatiu i turístic o de lleure. Com comentàvem abans, no tenim gaires models propers a la vora, però sí que trobem a diversos llocs d’Europa i del món altres “parcs-museus d’història viva a l’aire lliure” denominats d’aquesta manera.  N’hi ha de diferents temàtiques i èpoques històriques, i de més o menys rigor històric. La majoria estan agrupats a la plataforma EXARC, en la que els seus més de 250 membres de 40 països diferents relacionats amb el model de museus a l’aire lliure i d’arqueologia experimental, tenen l’oportunitat de fer xarxa i col·laborar en projectes comuns.

mapa poblats rellevants

Mapa: Alguns exemples de parcs-museus d’història viva medievals/vikings

Els museus a l’aire lliure, també anomenats Skansen, van néixer a Suècia l’any 1881 amb l’objectiu de preservar i mostrar com eren les cases rurals del país. Transportaven literalment edificis de diferents regions des de les seves ubicacions originàries per agrupar-les en un museu. Amb aquests museus, que sovint són una mostra d’objectes quotidians dins de les cases reals, es pretén ensenyar i valorar la diversitat cultural i alhora la unitat nacional.

Els museus d’història viva van néixer com una adaptació, modernització i dinamització d’aquests museus a l’aire lliure. El primer es va construir a Michigan al 1928 i es coneixia com a un equipament de Living history o Historical Reenactment. L’objectiu primordial és mostrar l’escenificació de la història, donant més importància als esdeveniments per l’experiència viscuda que no pas pels objectes. Això s’aconsegueix amb la representació i la recreació de la vida domèstica de l’època que es vulgui mostrar, l’artesania, els oficis i els esdeveniments històrics.

Nosaltres n’hem anat a visitar uns quants i hem creat el nostre model a partir del què hem trobat més interessant, de les nostres pròpies idees i de la filosofia de gestió que més s’escau amb la nostra iniciativa.

Dues de les referències que tenim més presents són el Castell de Guédelon i Campus Galli.

El Castell de Guédelon, a Treigny (França) es basa en el lema “Construir per comprendre” en relació a l’arqueologia experimental. El projecte es va engendrar l’any 1996 amb la finalitat de construir un castell medieval del segle XIII amb les tècniques i els materials de l’època. Al voltant del castell, s’hi ha recreat un petit poblat amb artesans que treballen per fer possible la construcció de la gran obra. Tot un viatge en el temps!

exemples guedelon i campus galli

Exemples Guedelon i Campus Galli

Campus Galli, a Mefikirch (Alemanya) pretenen construir un monestir medieval segons uns plànols datats de fa més de 1200 anys.  També amb materials i tècniques de l’època, i mitjançant l’arqueologia experimental, van iniciar el projecte l’any 2012 i actualment tenen algunes construccions i molts oficis d’artesans i obrers que treballen dia a dia per aconseguir edificar el monestir.

A Hongria, Suècia, Dinamarca, Txèquia, Holanda, Letònia, Noruega… trobem infinitat de museus d’història viva a l’aire lliure dedicats a l’època medieval. Aquests en són alguns exemples:

Museus història viva a l'aire lliue

Museus història viva a l’aire lliure